:::Facebook Produk Digital Percuma::: KLIK DIBAWAH!

Saturday, January 8, 2011

Bagaimana Buat Duit Dengan Software (Bahagian I)

Bagaimana Buat Duit Dengan Software (Bahagian I)
oleh Zamri Nanyan
Hakcipta Terpelihara (c) 2011

Kebanyakan individu mempunyai persepsi yang mereka perlu mencipta perisian seperti Microsoft Word, Micrososft Powerpoint ataupun Adobe Dreamweaver untuk menghasilkan pendapatan yang lumayan di Internet. Sebab itulah ramai yang berasa takut untuk menjadikan software sebagai medium untuk menghasilkan pendapatan di Internet.

Memang agak menakutkan jika itulah persepsi anda.

Sudah pasti anda memerlukan satu kumpulan pengaturcara yang mempunyai kemahiran yang tinggi dan pengalaman yang luas untuk menghasilkan software seperti yang dihasilkan oleh Microsoft ataupun Adobe. Itu belum lagi termasuk kos penggajian dan sebagainya.

Walaubagaimanapun, untuk menghasilkan pendapatan yang lumayan dengan software di Internet, anda tidak perlu menghasilkan software seperti yang dihasilkan oleh Microsoft, Adobe, Apple dan banyak lagi syarikat besar di luar sana. Satu aplikasi mudah yang dapat dihasilkan dalam masa yang singkat untuk menyelesaikan masalah sesetengah kumpulan pengguna sudah cukup untuk memberikan anda 5 atau 6 angka tambahan ke dalam akaun bank anda (atau mungkin juga sehingga 7 angka).Jadi, perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah hapuskan persepsi yang anda perlu cipta software kompleks seperti yang dijual oleh syarikat-syarikat besar di luar sana.

Fokus kepada aplikasi mudah yang boleh dijadikan penyelesaian kepada masalah sesetengah sasaran pasaran.

Sebagai contoh, bina aplikasi yang boleh membantu anda mengingatkan tarikh lahir pasangan anda dan ahli keluarga yang lain. Ianya bukan sahaja dapat membantu meningkatkan perhubungan di antara pasangan dan keluarga tetapi saya pasti ianya tidaklah serumit mencipta sebuah software untuk membina sebuah roket.

Bagaimana pula aplikasi yang membolehkan anda menukarkan gambar yang anda ambil melalui kamera biasa anda kepada gambar yang mempunyai efek seperti bingkai gambar, warna hitam putih, latarbelakang gambar dari negara asing dan sebagainya? Saya pasti ianya juga tidak sesukar untuk mencipta software Microsoft Powerpoint.

Dua contoh di atas adalah contoh semata-mata untuk memahami konsep yang ingin saya sampaikan.

Sudah tentulah anda juga perlu tahu bahawa aplikasi yang anda akan cipta ini mempunyai permintaannya dan orang lain sanggup membayar aplikasi tersebut untuk menggunakannya. Jika anda sudah pastikan pasaran ini dan anda mempunyai penyelesaiannya, saya pasti anda akan dapat menjual aplikasi atau ‘software’ anda dengan mudah.

Dan jika anda ingin pelajari dengan lebih lanjut tentang penciptaan software yang laris, bagaimana memasarkan software anda dan sebagainya, Pakar Software adalah sumber unik untuk anda mempelajarinya. Tiada produk yang mengajar anda untuk menjadi ‘software marketer’ di dalam pasaran tempatan buat masa sekarang selain daripada Pakar Software. Itulah sebabnya anda perlu memiliki Pakar Software secepat yang mungkin sebelum orang lain mendapatkan dan mengaplikasikan ilmu yang dipelajari daripada program ini.

Dapatkan Pakar Software di http://RahsiaPakar.com/software


Mengenai Penulis

Zamri Nanyan mula berkecimpung di dalam Perniagaan Internet sejak tahun 2003 lagi. Program terbaru beliau bersama Patric Chan “Pakar Software” adalah sebuah panduan untuk anda menghasilkan dan menjual perisian di Internet menggunakan kaedah Pakar Bisnes Internet. Ianya sebuah sebuah topik dan panduan yang belum pernah didedahkan kepada pasaran tempatan sebelum ini.
Dapatkan “Pakar Software” sekarang di http://RahsiaPakar.com/software

1 comment: